Süt ürünlerinde yeni uygulama!.

Süt ürünlerinde yeni uygulama!.

Bu haber 19174 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Ticaret Bakanlığı, süt ürünlerinin depolanacağı lisanslı depolarda bulunması gereken asgari niteliklere ve depolama hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esasları belirledi.

Standartları belirlenen süt ürünlerinin emniyetli ve uygun koşullarda depolanmasını ve ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin kolaylaştırılmasını sağlamak amacıyla çıkartılan Tebliğ, süt ürünlerinin depolanacağı lisanslı depolarda bulunması gereken asgari niteliklere ve depolama hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar ile süt ürünlerine yönelik lisanslı depoculuk faaliyetlerine dair diğer hususları kapsıyor.

Hangi ürünler lisanslı depolara konulacak?
Süt tozu, peyniraltı suyu tozu, tereyağı ve çedar peynirinin depolanacağı lisanslı depolar, süt ürünlerine yabancı madde karışmasını ve kirlenmesini önleyecek, güneş ışığını ve rutubeti geçirmeyecek, süt ürünlerini her türlü koku ve hava etkisi ile iç ve dış zararlardan koruyacak şekil ve nitelikte olacak.

Depoların, yağsız süt tozu ve yağsız peyniraltı suyu tozu için en çok 25 °C ve en çok yüzde 60 nem oranını, yüksek yağlı, tam yağlı ve yarım yağlı süt tozu ile yağlı peyniraltı suyu tozu için en çok 20°C ve en çok yüzde 60 nem oranını, tereyağı ve çedar peyniri için -18 °C ve en çok yüzde 75 nem oranını sağlayacak özellikte ve kapalı olacak.

Bakanlık, depolanacak süt ürünlerinin sağlıklı koşullarda muhafazasına yönelik gerekli gördüğü diğer depo niteliklerini arayabilecek ve uygulamaya koyabilecek.

Lisanslı depo işletmesinin; süt tozu ve peyniraltı suyu tozu için lisansa tabi kapalı depo kapasitesi 10.000 tondan, her bir şubesinin kapalı depo kapasitesi ise 3.500 tondan; tereyağı ve çedar peyniri için ise lisansa tabi kapalı depo kapasitesi 7.000 tondan, her bir şubesinin kapalı depo kapasitesi ise 2.500 tondan az olamayacak.

Sermaye şartı
Lisanslı depo işletmesinin; Süt tozu ve peyniraltı suyu tozunda 10.000 ton için 2 milyon TL, 10.001 ila 20.000 ton için 2,5 milyon TL, 20.001 ila 30.000 ton için 3 milyon TL, 30.000 tonu aşan her 10.000 ton için de ilave 500 bin TL, Tereyağı ve çedar peynirinde 7.000 ton için 2 milyon TL, 7.001 ila 14.000 ton için 2,5 milyon TL, 14.001 ila 28.000 ton için 3 milyon TL, 28.001 ila 56.000 ton için 3,5 milyon TL, 56.000 tonu aşan her 10.000 ton için de ilave 500 bin TL, asgari ödenmiş sermayeye sahip olması gerekecek.

Hem süt tozu/peyniraltı suyu tozu hem de tereyağı/çedar peyniri depolayacak lisanslı depo işletmelerinin asgari sermayelerinin belirlenmesinde, birinci fıkrada depolama kapasitelerine göre belirtilen asgari sermayelerin toplamı esas alınacak.

Depolanabilecek ürünler
Depolanmaya ve standartlara uygun süt ürünleri depolanabilecek. Depolama şartları uygun olmayan, sağlığı olumsuz etkileyecek düzeyde bulunan, Türk Gıda Kodeksi ve diğer ilgili mevzuatta öngörülen şartları taşımayan süt ürünleri lisanslı depolara alınmayacak. Mevzuatına uygun olarak tartım işlemi ile analiz ve sınıflandırması yapılmış süt ürünleri lisanslı depoya kabul edilecek.

Süt ürünleri depolama amacından ziyade nakletme veya bir işletmede kullanılmak üzere kısa süreli muhafaza etme gibi amaçlarla lisanslı depoya en fazla 150 günü geçmeyecek şekilde geçici olarak kabul edilebilecek. Geçici olarak depoya kabul edilen süt ürünleri, ürün senedi düzenlenen süt ürünlerinden ayrı olarak depolanacak. Süt ürünleri; sınıf ve kalitelerine göre tahsis ve tasnif edilmiş, numaralanmış lisanslı depo raflarında ya da paletli olarak, sınıf ve kaliteleri aynı olan süt ürünleri ile karıştırılarak depolanacak.

Süt ürünlerinin azami depolama süresi
Üretiminden itibaren; yağsız süt tozu ve yağsız peyniraltı suyu tozu azami 18 ay, yarım yağlı süt tozu azami 15 ay, tam yağlı süt tozu azami 9 ay, yüksek yağlı süt tozu azami 6 ay, yağlı peyniraltı suyu tozu azami 12 ay, tereyağı ve çedar peyniri ise azami 24 ay süreyle lisanslı depolarda depolanabilecek.

Süt ürünlerinin üretim zamanı, ürün sahibinin beyanı ile gerekli analiz ve incelemelerle tespit edilecek. Süt ürünlerinin depolama döneminin başlangıç ve bitiş tarihleri, uygulama göz önünde bulundurularak Bakanlıkça belirlenerek, internet sayfasında ilan edilecek.

Yayımı tarihinde yürürlüğe giren Tebliğ hükümlerini Ticaret Bakanı yürütecek.

ETİKETLER :
ELİTE WORLD BANNER EFOR ÇAY EKİCİİİ EKİCİ EKİCİ

ÖNERİLEN HABERLER

BEYMEN BAKERY PLUS BEYMEN CLUB PAYNET 300 X 250 KARE BANNER-1 PAYNET KARE BANNER
DANET BANNER-2 DANET BANNER-1 BEYMEN.COM VİVİDENT SAKIZ 300 X 250 KARE BANNER